

קללת הברזל
האנסמבל הקולי הישראלי
מנצח: יובל וינברג (גרמניה-ישראל)
המנצח הישראלי יובל וינברג, מנהלה המוזיקלי של מקהלת הרדיו של דרום מערב גרמניה, מוביל את האנסמבל הקולי הישראלי בתכנית א-קפלה יפהפייה ומאתגרת.
התכנית כוללת שני מזמורי תהילים מאת מנדלסון אופ’ 78 שהוזמנו למקהלת הקתדרלה של ברלין ב-1843. המוטטים כתובים ל-8 קולות בשילובים שונים של סולנים, והם כמעט תזמורתיים בצבע ובמרקם. השפה המוסיקלית משלבת טכניקות מתקופות הרנסנס והבארוק ושמונת הקולות מאפשרים עושר הרמוני ופוליפוני.
שיר השירים של יחזקאל בראון מבטא באופן מובהק את החיבור של בראון לשירה הגרגוריאנית. בראון אמר פעם: “אהבתי הראשונה הייתה, והינה, הלחן הטהור במערומיו, במיוחד כשהוא מושר בקול האנושי”. משפט זה מיטיב לתאר את הזיקה בין המוסיקה של בראון ובמיוחד כתיבתו למקהלה, לבין הזמרה הגרגוריאנית: מוטיבים של מנגינה “חשופה”, רסיטציה על צליל אחד, מקצבים הנובעים מהטעמות הטקסט, ועוד.
חד הקרן נתפס היא יצירה מאת המלחין הנורבגי אולה יילו שחי בארה”ב, המושפע מז’אנרים אמריקאים שונים. הוא שואב השראה במיוחד מאמנות האלתור של מלחין הקולנוע תומס ניומן, אגדות הג’אז קית’ ג’ארט ופאט מת’ני, אמן הזכוכית דייל צ’יהולי והאדריכל פרנק גרי. יצירותיו של יילו למקהלה הן בין המבוצעות ביותר בעולם המקהלה העכשווי. היצירה חד הקרן נתפס מרגשת והרפתקנית וכתובה לטקסט לטיני יוצא דופן, בסגנון מוסיקלי שנע בין ריקוד רנסנס לכוראל, ולמזמור, ובמרקם משתנה מאוניסונו לשמונה קולות.
בתכנית:
וליו טורמיס: קללת הברזל
פליקס מנדלסון: שלושה פרקי תהילים אופ’ 78
יחזקאל בראון: שיר השירים
אולה יילו: חד הקרן נתפס